Facebook zegt te zullen leren van de fout die het maakte door de historische foto van een vluchtend naakt Vietnamees meisje te verwijderen.

Vorige week ontstond er ophef toen het sociale netwerk de foto verwijderde van de Facebookpagina van de Noorse krant Aftenposten. De Noorse premier Erna Solberg plaatste de foto vervolgens ook, en ook in dat geval werd de foto verwijderd. 

Op de historische foto uit 1972 is een groep kinderen te zien die vluchten voor een napalm-aanval op hun dorp. Fotograaf Nick Ut won een Pullitzerprijs met de foto. Facebook verwijderde het beeld omdat één van de kinderen naakt is, iets wat op enkele uitzonderingen na niet is toegestaan op Facebook. 

Moeilijk

"Dit zijn moeilijke beslissingen en we doen het niet altijd goed", schrijft operationeel directeur Sheryl Sandberg in een brief aan de Noorse premier Erna Solberg. "Zelfs met duidelijke standaarden is het de gaten houden van miljoenen berichten erg moeilijk."

Facebook draaide het besluit om de foto te verwijderen eind vorige week al terug. Solberg reageerde daar blij op: "Het toont aan dat het helpt wanneer je je stem gebruikt om verandering teweeg te brengen", aldus de premier tegenover de Noorse publieke omroep. 

Noorwegen is een relatief grote investeerder in Facebook. Het Noorse staatsfonds heeft een belang van ruim 0,5 procent in het internetbedrijf.