Klokkenluidersite Wikileaks heeft mogelijk documenten achtergehouden over een transactie van Syrië aan een Russische staatsbank in 2011.

De Syrische Centrale Bank heeft in 2011 een bedrag van 2 miljard  euro overgemaakt op de Russische staatsbank VTB Bank, schrijft The Daily Dot op basis van geheime Amerikaanse rechtbankdocumenten die de site heeft ingezien.

Het bedrag is overgemaakt aan de vooravond van de Syrische burgeroorlog. De Syrische regering van president Bashar al-Assad kreeg toen al economische sancties van het Westen voor haar kiezen.

In 2012 werd er door hackers ingebroken op de computersystemen van de Syrische regering. Daarbij kregen de hackers meer dan twee miljoen interne emails in handen, die vervolgens werden doorgespeeld aan Wikileaks.

Publicatie

De documenten zijn in 2012 door Wikileaks gepubliceerd onder de naam "The Syria Files". De mailwisseling over de transactie aan de Russische bank en het openen van een account aldaar, zat daar niet bij.

Volgens The Daily Dot zijn er andere mails van het Syrische ministerie van Financiën wel gepubliceerd. Ook zijn er andere e-mails op internet gezet die op dezelfde dag waren verstuurd en zijn onderschept door de hackgroep.

Bang

Documenten over transacties aan banken in Duitsland en Oostenrijk zijn wel opgenomen in de database. In een chatlog van de hackers die de inbraak hebben uitgevoerd, liet een van de hackers weten dat hij "meer bang is voor de Russen dan voor Assad".

Hij hoopte dat Rusland "hem niet vermoord" voor het doorspelen van de documenten over de transactie.

Ontkenning

Wikileaks ontkent dat het documenten heeft achtergehouden. "Alle documenten over Syrië die Wikileaks heeft onderschept zijn gepubliceerd en authentiek."

Het is onduidelijk waarom de documenten over de transacties ontbreken. Vermoed wordt dat Wikileaks bewust de informatie heeft achtergehouden om Rusland niet in een kwaad daglicht te zetten.

Banden

Er gaan hardnekkige geruchten over de banden tussen Wikileaks en Rusland. Wikileaks zou mogelijk samenwerken met Rusland voor het publiceren van gevoelige informatie.

Rusland wordt ervan beschuldigd te hebben ingebroken op de systemen van de Amerikaanse Democratische Partij, om zo de verkiezingen in het land te beïnvloeden. Interne e-mails van de partij werden door Wikileaks gepubliceerd.