Facebook en de Noorse krant Aftenposten kijven over een iconische oorlogsfoto. De krant plaatste de foto bij een artikel op Facebook, waarna het sociale netwerk die verwijderde.

Daarop plaatsten veel Noren de foto als steunbetuiging op hun eigen Facebook-pagina's. Ook de Noorse premier Erna Solberg plaatste de foto, en net als bij Aftenposten werd de foto verwijderd. Facebook liet daarbij weten dat het "bij elke foto een lastige afweging is om te bepalen of de foto verwijderd moet worden."

Facebook zegt vrijdag dat het bij beelden van naakte kinderen moeilijk is onderscheid te maken tussen geoorloofde nieuwsfoto's en kinderporno.

''We proberen het juiste evenwicht te vinden tussen de mogelijkheid voor mensen om zich uit te drukken en een veilige en respectvolle omgeving voor onze wereldwijde gemeenschap'', laat het Amerikaanse bedrijf weten. ''Onze oplossingen zullen nooit volmaakt zijn, maar we zullen proberen onze regels en hun toepassing te verbeteren.''

Verwijderd

Facebook gelastte Aftenposten woensdagochtend de iconische foto van zijn pagina te halen. Toen de krant niet binnen een etmaal gehoor gaf, verwijderde het techbedrijf eigenhandig de foto en het bijbehorende artikel. Dat stelde aan de kaak dat Facebook een Noorse schrijver blokkeerde die de gewraakte foto op zijn profiel had geplaatst.

De foto van de negenjarige Phan Thi Ki Phuc, die naakt en onder de brandwonden na een napalmaanval van bondgenoten van de VS over straat rent, werd bekroond met een Pulitzerprijs. De plaat opende de ogen van veel Amerikanen voor het leed dat de Vietnamoorlog aanrichtte.

De Noorse premier Erna Solberg steunde de krant door de foto uit protest tegen de actie van Facebook op haar pagina de delen. Facebook reageerde meteen door dat bericht weg te halen, liet een van haar medewerkers vrijdag weten.