Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Europese Commissie opdracht gegeven om met een beter voorstel te komen dan het conceptvoorstel dat eerder deze week naar buiten kwam.

In het originele voorstel stond onder meer dat providers hun klanten minstens negentig dagen per jaar van hun normale bundel moeten laten roamen, zonder extra kosten te rekenen.

Juncker vindt dat die plannen niet ver genoeg gaan. "De Commissie heeft het conceptvoorstel naar instructie van Juncker ingetrokken en werkt aan een nieuwe versie", schrijft de Commissie op zijn website.

De Europese Commissie beloofde in 2015 een eind te gaan maken aan roamingkosten, maar toen maandag details over het conceptvoorstel naar buiten kwamen, steigerden consumentenbelangenverenigingen over de limiet van 90 dagen. De Commissie was gezwicht voor de druk van telecombedrijven, vonden zij.

Roaming

Roaming is de term voor wanneer een klant van provider A in het buitenland het netwerk van provider B gaat gebruiken. Provider A moet dan kosten betalen aan provider B en rekent die kosten door aan de klant. Daardoor is mobiel gebruik in het buitenland altijd duurder geweest.

Providers kunnen in specifieke gevallen en in bijzondere omstandigheden de nationale toezichthouder vragen of er extra kosten voor internetgebruik in rekening kunnen worden gebracht.