Hackers hebben voor 20 gigabyte aan data gestolen van de servers van de gemeente Almelo. Hoewel het niet precies bekend is wat voor gegevens er precies zijn gelekt, is het vrijwel zeker dat er ook persoonsgegevens op straat liggen.

De hackers hebben toegang weten te krijgen tot de systemen van Werkplek Twente, een samenwerkingsverband tussen het UWV en de Twentse gemeenten dat mensen met een uitkering of handicap aan werk probeert te helpen. 

Het lek is gemeld aan de gemeenteraad en privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens, meldt Tubantia. Wie er achter het lek zit, of waarom er is ingebroken is onduidelijk. 

Ook is onduidelijk hoe lang het systeem lek was. De hack werd namelijk toevallig ontdekt; het dataverkeer wordt in de gemeente Almelo niet structureel gemonitord. In samenwerking met de Informatiebeveiligingsdienst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet worden achterhaald wat er precies is gebeurd.

Wethouder Javier Cornelissen noemt het lek "verschrikkelijk", maar sluit niet uit dat het te laat is om uit te vinden hoe er is ingebroken, of door wie. 

Gemeenten

Gemeenten komen de afgelopen maanden keer op keer in opspraak door datalekken of om onzorgvuldigheid met gevoelige informatie. Vorige week werd nog bekend dat 140.000 persoonsgegevens van inwoners van Utrecht in te zien waren door meer ambtenaren dan eigenlijk de bedoeling was. 

Eerder dit jaar lekten ook duizenden persoonsgegevens van inwoners van Rotterdam en Oegstgeest door een datalek. De Autoriteit Persoonsgegevens trok dit jaar al aan de bel; gemeenten zijn volgens de privacywaakhond niet goed op de hoogte van de privacyregels.