Airbnb neemt verschillende maatregelen om racisme en andere vormen van discriminatie op zijn woningverhuursite tegen te gaan.

Het bedrijf brengt donderdag een rapport (pdf) naar buiten waarin de maatregelen uit de doeken worden gedaan.

Airbnb raakte eerder dit jaar in opspraak omdat veel huurders op basis van hun ras zouden zijn geweigerd door verhuurders. Volgens een onderzoek van Harvard hadden mensen met "duidelijk Afrikaans-Amerikaanse namen" 16 procent meer kans om te worden geweigerd.

De dienst nam onlangs al Eric Holder, de voormalige Amerikaanse minister van Justitie, aan om het probleem aan te pakken.

Overeenkomst

Vanaf november zullen alle Airbnb-gebruikers een overeenkomst moeten accepteren, waarin zij stellen niet discriminerend te handelen naar mede-gebruikers.

Daarnaast wordt de 'instant booking'-functie, die het boeken van een woning zonder contact met de verhuurder mogelijk maakt, prominenter worden. Ook komt er een speciaal team die zal helpen bij gevallen van discriminatie.

Verder wordt geëxperimenteerd met het minder prominent maken van profielfoto's. Ook dat moet ervoor zorgen dat verhuurders minder snel oordelen op basis van uiterlijk.

Airbnb wil ook intern hervormingen doorvoeren om racisme te voorkomen: alle medewerkers krijgen een speciale training en bij het aannemen van hoge bestuurders zal nadrukkelijker worden gezocht naar vrouwen en etnische minderheden.