De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft KPN ertoe gedwongen zijn vaste telefoon- en internetnetwerk goedkoper open te stellen voor concurrenten.

In oktober 2012 verhoogde KPN juist de tarieven die providers als Vodafone en Tele2 betalen om diensten aan te bieden via het netwerk van de provider. Dat was in strijd met de geldende tariefsregels, oordeelt de ACM.

De toezichthouder legde een last onder dwangsom van 500.000 euro per dag op. Maar KPN paste op tijd zijn tarieven met terugwerkende kracht aan en hoeft deze dwangsom dus niet te betalen.

Onder de Nederlandse wet is KPN verplicht zijn netwerk open te stellen voor andere bedrijven, om te zorgen voor meer concurrentie op de markt voor vast internet. Ziggo, uitbater van bijna alle kabelaansluitingen in Nederland, heeft die verplichting niet.

Het kabinet wil daar verandering in brengen, maar vooralsnog staan Europese regels in de weg. Naar verluidt wil de Europese Commissie de uitrol van snel internet juist stimuleren door het openstellen van breedbandnetwerken verder te beperken.