Computerfabrikanten mogen gewoon pc’s blijven verkopen met bijvoorbeeld Windows vooraf geïnstalleerd. Ze hoeven geen alternatief te bieden zonder de geïnstalleerde software.

Dat heeft het Europees Hof woensdag besloten in een advies (pdf) aan het Franse gerechtshof.

De rechters vroegen het Europees Hof om raad in een zaak van een Franse consument tegen Sony. De man kocht een Sony-laptop, maar weigerde na verkoop akkoord te gaan met de gebruiksovereenkomst van Windows. Hij wilde vervolgens de kosten van in dit geval Windows Vista terug hebben van Sony. De fabrikant weigerde.

Niet oneerlijk

In de rechtszaak stonden twee vragen centraal: Is het een oneerlijke praktijk om een pc die met software wordt verkocht niet ook zonder software te verkopen en: Moet de prijs van de software los vermeld worden.

Het Europees Hof stelt dat de meeste consumenten juist een pc willen die direct gebruikt kan worden na aankoop. Omdat dit de verwachting is van de meeste consumenten is het volgens het Hof niet oneerlijk dat dezelfde pc niet zonder bijvoorbeeld Windows verkocht wordt.

Het Hof laat nog wel ruimte voor nationale rechters om in specifieke gevallen van het oordeel af te wijken.

Het niet noemen van de losse prijs van software is volgens het Europees Hof ook niet misleidend omdat die losse prijs geen essentiële informatie is.