Minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie heeft grote zorgen geuit over de veranderde privacyvoorwaarde van chatdienst WhatsApp.

Dat deed de minister dinsdag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. WhatsApp wil binnenkort beginnen met het delen van informatie over zijn gebruikers met moederbedrijf Facebook.

Als gebruikers dat niet willen, moeten ze zelf een schuifje in het privacymenu van WhatsApp omzetten. Van der Steur denkt dat ze dat niet gaan doen en de melding over veranderde gebruiksvoorwaarden wegklikken en "niet beseffen dat ze daarmee een keuze maken."

Van der Steur vindt dat gebruikers nu eigenlijk een nieuwe overeenkomst met WhatsApp aangaan. "Je kunt het delen van gegevens met Facebook weigeren, maar dan moet je die overeenkomst wel lezen en mijn zorg is dat mensen dat niet doen."

WhatsApp liet eind vorige maand weten dat het van plan is om meer data te gaan delen met moederbedrijf Facebook. Daarop lieten diverse Europese privacywaakhonden, waaronder die van Nederland, weten dat met argusogen te gaan volgen.