OpenOffice, het populaire gratis alternatief van Microsoft Office, dreigt te verdwijnen vanwege een gebrek aan ontwikkelaars.

Vice-president Dennis Hamilton van OpenOffice heeft in een e-mail aan alle ontwikkelaars laten weten dat "pensionering van OpenOffice een serieuze mogelijkheid is", schrijft Arstechnica.

Volgens Hamilton zijn er onvoldoende ontwikkelaars met "de capaciteit, de kennis en de wil om een bijdrage te leveren aan het team van zo'n zes vrijwilligers".

Daarbij wil Apache, het bedrijf achter de software, van het OpenOffice-team zien dat er wordt gewerkt aan verbeteringen in de software. Het pakket werd vorig jaar voor het laatste geüpdatet.

Veiligheid

De grootste problemen zijn veiligheidslekken in de software die niet snel en juist kunnen worden gedicht. In juli was er bijvoorbeeld zo'n lek ontdekt.

Gebruikers werden op de hoogte gebracht, maar konden pas een maand later alleen handmatig een fix installeren. Voor de software werd geen update uitgebracht.

Concurrent

Veel ontwikkelaars zijn vertrokken naar de concurrent LibreOffice, dat zich ook profileert als gratis alternatief voor Microsoft Office. LibreOffice wordt gesteund door grote stichtingen voor gratis software.

OpenOffice blijkt nog steeds erg populair, met 29 miljoen downloads vorig jaar en meer dan 160 miljoen sinds 2012.