Onder meer Apple, Amazon en Google steunen Microsoft in zijn zaak tegen de Amerikaanse overheid, die bedrijven verbiedt dataverzoeken aan klanten te melden.

Tal van Amerikaanse bedrijven hebben de rechtbank op vrijdag brieven gestuurd waarin ze Microsoft steunen in zijn zaak tegen de Amerikaanse overheid, meldt Reuters zaterdag.

Onder meer Apple, Google, Amazon, de Washington Post, de Amerikaanse Kamer van Koophandel, Fox News, BP, Delta Airlines en online privacywaakhond EFF hebben naast grote lobbyisten hun steun aan Microsoft uitgesproken. Vrijdag was de laatste dag dat niet-deelnemende partijen dat konden doen.

Microsoft klaagde de Amerikaanse overheid eerder dit jaar aan, omdat het bedrijf zijn klanten wil vertellen wanneer de overheid middels dataverzoeken bijvoorbeeld e-mails of bestanden van gebruikers wil inzien.

Voor eigen bestwil

Volgens de Amerikaanse grondwet mogen burgers op de hoogte worden gesteld als de overheid hun bezittingen doorzoekt. Volgens de overheid gaat dat recht niet op wanneer het gaat over bestanden die in 'de cloud' staan opgeslagen, ofwel de servers van een bedrijf.

Ook is het Amerikaanse ministerie van Justitie van mening dat het publiek er baat bij heeft als crimineel onderzoek geheim wordt gehouden. Daarom wil de overheid van de VS het melden van dataverzoeken juist gaan inperken.

Microsoft zegt dat het in de afgelopen 18 maanden 2.600 dataverzoeken van de Amerikaanse overheid heeft gekregen, waarvan het zijn klanten niet op de hoogte mocht stellen.