De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat de Russische staat betrokken was bij de hack op de computersystemen van de Amerikaanse Democratische Partij. 

"Ik weet er niets van", zei hij in een interview met persbureau Bloomberg. "Rusland heeft zich daar op staatsniveau niet mee beziggehouden."

Bij de hack op de partijtop werden interne emails gestolen, die later werden gepubliceerd door klokkenluiderssite Wikileaks. Daaruit bleek dat de partijtop in het belang van Hillary Clinton handelde voor de presidentsverkiezingen.

Amerikaanse experts en veiligheidsdiensten hebben verklaard dat er aanwijzingen zijn dat Rusland achter de hack zit. Vermoed wordt dat hackers in dienst van of gesteund door de staat de computeraanvallen hebben uitgevoerd.

Sporen

Volgens Poetin is het lastig, zoniet onmogelijk, om achtergelaten sporen te controleren. "Je weet hoeveel hackers er vandaag de dag zijn. Die werken zo geraffineerd, dat ze een spoor op het juiste moment op de juiste plek kunnen achterlaten. Zelfs sporen die naar andere hackers of landen leiden."

"Is het echt belangrijk?" vroeg hij daarna. "Maakt het uit wie het gedaan heeft? Het belangrijkste is dat de informatie openbaar is gemaakt. Daarover moet een discussie ontstaan."

Schadelijk

Het hacken van de systemen en het daarop doorspelen van de informatie was schadelijk voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Democratische Partij is daardoor in een slecht daglicht komen te staan.

"Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat dit soort informatie zo interessant zou zijn voor de Amerikaanse samenleving. Om dat te weten moet je echt een vinger aan de pols houden bij de Amerikanen. Ik weet niet of onze buitenlandexperts zo goed zijn ingevoerd."