Oud-eurocommissaris Neelie Kroes heeft kritiek op de aanpak van Apple door de huidige bewindvoerders in Brussel. Kroes vindt het argument van oneerlijke staatssteun niet de juiste manier om belastingontwijking aan te pakken.

Dat zei Kroes in een interview met de Britse krant The Guardian.

''In plaats van een handjevol landen en bedrijven na te jagen omwille van het verleden, zouden we ons nu moeten focussen op het creëren van een eerlijk belastingsysteem voor de toekomst'', aldus Kroes, die zelf van 2004 tot 2010 verantwoordelijk was voor de post mededinging.

Eurocommissaris Margrethe Vestager, die nu over mededinging gaat, eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van Apple terugvordert. De Amerikaanse technologiegigant zou jarenlang veel te weinig belasting hebben betaald.

Volgens Kroes gaat de Europese Commissie met die redenering echter lijnrecht in tegen een fundamenteel principe uit het belastingrecht, namelijk dat belastingregels nooit met terugwerkende kracht gewijzigd mogen worden. Net als burgers moeten bedrijven van tevoren weten hoeveel belasting zij moeten betalen, aldus de oud-politica.