Apple moet van de Europese Commissie 13 miljard euro plus rente aan achterstallige belasting betalen aan de Ierse belastingdienst. Volgens Brussel zijn de belastingafspraken die Ierland en Apple hebben gesloten, niet geldig. 

Dat maakt eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dinsdag bekend. "Dit is geen boete", benadrukt Vestager. "Dit is onbetaalde belasting die wordt betaald."

Door afspraken tussen de Ierse regering en Apple betaalde het bedrijf in 2003 effectief 1 procent belasting over zijn Europese winst, en 0,005 procent in 2014 (50 euro belasting op 1 miljoen euro), concludeert de Commissie. De afspraken gaan terug tot 1991. Nieuwe afspraken volgden in 2007. 

Het is veruit de grootste naheffing die wordt opgelegd door de Europese Commissie. Op plek twee staat het energiebedrijf EDF, dat in 2015 1,4 miljard euro moest betalen.

Er wordt momenteel ook onderzoek gedaan naar belastingafspraken tussen Luxemburg en McDonalds. Eerder moest Starbucks al 30 miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse fiscus. 

Video: Apple moet 13 miljard aan achterstallige belasting betalen 

Brussel dwingt Apple tot betalen 13 miljard euro
Brussel dwingt Apple tot betalen 13 miljard euro

Onderzoek

De uitspraak van de Commissie volgt op een onderzoek dat al sinds juni 2014 wordt gevoerd. De Europese Commissie beschuldigde Ierland toen van het overtreden van Europese regels voor staatssteun, omdat het land Apple zou toestaan om minder belasting te betalen om zo banenverlies te voorkomen. Zo worden andere bedrijven benadeeld, argumenteert Vestager. 

Apple heeft zo’n 5.500 medewerkers in Ierland, goed voor ongeveer een kwart van Apples Europese personeelsbestand. Het bedrijf draaide in 2015 een omzet van 235 miljard dollar en boekte een winst van 53,8 miljard dollar.

Apple

Apple-directeur Tim Cook schrijft in een open brief dat de Europese Commissie "een poging doet om Apples geschiedenis in Europa te herschrijven, Ierlands belastingregels te negeren en het internationale belastingsysteem op zijn kop te zetten." 

Volgens Cook wil de Commissie de Ierse belastingwetgeving vervangen met "haar eigen beeld van wat de wet had moeten zijn", en is het oordeel "verwoestende klap voor de soevereiniteit van de EU-lidstaten". Apple zal in beroep gaan tegen het oordeel van de Europese Commissie.

Ierland

De Ierse minister van Financiën Michael Noonan verzet zich tegen het oordeel van Vestager. "Ons belastingstelsel is gebaseerd op de strikte toepassing van de wet, zoals vastgesteld door de parlement, zonder uitzondering."

Noonan zegt het geld voorlopig opzij te zullen zetten en net als Apple in beroep te zullen gaan tegen het oordeel: "Dit is nodig om de integriteit van ons belastingstelsel te verdedigen, fiscale zekerheid aan bedrijven te bieden en de aantasting van de EU-staatssteunregels aan te vechten."