Iran lanceert eerste versie eigen internet

Iran heeft een eerste versie van een nationaal internet gelanceerd. Daarmee kunnen Iraniërs sites van ministeries en overheidsinstanties bezoeken.

Dat schrijft de BBC. De minister van Communicatie- en Informatietechnologie van Iran stelde het netwerk afgelopen zondag in werking. Het netwerk zou volgens de bewindsman "razendsnel" en "goedkoop" zijn.

Het Aziatische land kondigde in 2010 al aan dat het aan een eigen versie van het internet werkte. Daarmee wilde Iran 'verderfelijke westerse invloeden' buiten de deur houden en islamitische informatie en berichten verspreiden, maar critici claimen dat de overheid op deze manier zijn grip op zijn burgers wil versterken.

In het kader van het buitensluiten van westerse invloeden werden ook internetdiensten als Facebook en Google geblokkeerd. Veel Iraniërs omzeilen die blokkade echter met VPN-diensten.

Volgend jaar februari moet een tweede versie van het Iraanse internet gelanceerd worden. Daarmee moet het dan ook mogelijk zijn om video's te bekijken. Een maand later moeten er nog meer diensten toegankelijk zijn via het Iraanse internet. Ook moet er dan handel met het buitenland gedreven kunnen worden via het Iraanse web.

Lees meer over:
Tip de redactie