De Amerikaanse recherchedienst FBI doet onderzoek naar twee inbraken op systemen van regionale kiesbureaus. Bij een van die inbraken zijn gegevens van geregistreerde stemgerechtigden buitgemaakt.

De inbraak is vermoedelijk gedaan door buitenlandse mogendheden, schrijft Yahoo News maandag op basis van een waarschuwing die de FBI naar verkiezingsambtenaren heeft gestuurd.

De functionarissen wordt aangeraden maatregelen te nemen om de veiligheid van de computersystemen te verbeteren. Ook wil de FBI dat andere kieskantoren onderzoeken of ze ook doelwit zijn geweest.

In de waarschuwing zijn acht IP-adressen opgenomen die zijn gebruikt voor de aanvallen in juli. Vermoedelijk is één daarvan een adres dat eerder door een Russische criminele groep is gebruikt.

Staten

Volgens anonieme bronnen rond het onderzoek gaat het om een inbraak bij de bureaus van de staten Arizona en Illinois. Er zouden gegevens van maximaal 200.000 kiezers uit Illinois zijn gestolen.

Bij de aanval op Arizona zou niets zijn gestolen. Volgens veiligheidsexpert Rich Barger van ThreatConnect zijn er methodes gebruikt die eerder werden toegepast door Russische hackers.

Aanvallen

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan vanwege grote hacks op onder meer de systemen van de Democratische Partij en die van het partijbestuur.

Daarbij werden duizenden e-mails gestolen van partijfunctionarissen, die later door de klokkenluidersite Wikileaks zijn gepubliceerd. Vermoed wordt dat Rusland achter de hack zit.