De Europese Commissie werkt aan nieuwe regels die nieuwsuitgevers meer recht zou geven om betalingen te vragen voor het gebruik van artikelfragmenten door internetgiganten als Google en Facebook.

Zo moeten nieuwsmedia aan meer omzet worden geholpen, omdat "de duurzaamheid van uitgeefindustrieëen in de EU mogelijk op het spel staan", stelt de Commissie in een conceptdocument dat is ingezien door de Guardian en de Financial Times.

In feite wil de Commissie de naburige rechten - die al bestaan voor uitvoerende muzikanten, toneelspelers en producenten van film en muziek - uitbreiden en ook laten gelden voor de producenten van geschreven journalistiek.

Vergoeding

In verschillende landen liggen uitgevers van nieuwswebsites al overhoop met Google, dat in zoekresultaten en in de nieuwsdienst Google News vaak de kop en eerste paragraaf van artikelen laat zien.

Onder meer in Spanje wilden uitgevers hier een vergoeding voor krijgen. Het land introduceerde daarom een soort 'linkbelasting', waarna Google besloot om Google News in het land helemaal te sluiten.

In Duitsland vroegen verschillende uitgevers ook geld van Google, maar toen zij werden uitgesloten van opname in de zoekresultaten kelderde het internetverkeer naar hun websites. Daarop besloten zij om hun eis in te trekken.

Keuze

Uitgevers konden er in Spanje niet voor kiezen om Google en andere nieuwsverzamelaars vrij te stellen van de linkbelasting. Onder het EU-plan zou dat wel kunnen. Uitgevers zouden ervoor kunnen kiezen om andere websites juist wel gratis fragmenten te laten gebruiken, om zo meer verkeer aan te trekken.

De Europese Commissie wil de plannen in september presenteren. Volgens een woordvoerder van de Commissie zijn er geen plannen om een volledige 'linkbelasting' in te voeren, op alle links naar andere websites. Het gaat alleen om uitgebreidere verspreiding van nieuws in de vorm van artikelfragmenten.