Facebook heeft drie soorten zelflerende software openbaar gemaakt waarmee objecten in foto's kunnen worden herkend. De software leert zelf objecten te herkennen door veel afbeeldingen te analyseren en patronen te herkennen.

Facebook heeft de software openbaar gemaakt, zodat anderen er gebruik van kunnen maken en verbeteringen kunnen ontwikkelen. Dat schrijft het sociale netwerk donderdag in een blogpost.

De drie vormen van software kunnen in combinatie worden gebruikt om objecten in afbeeldingen te laten herkennen.

In theorie kan de techniek worden toegepast voor bijvoorbeeld objectherkenning door robots of om mensen met een zichtbeperking te helpen. Ook kan de techniek augmented reality verbeteren.

Pixels

Afbeeldingen worden met de software DeepMask onscherp gemaakt, zodat de computer contouren van objecten in de beelden kan herkennen. De software leert objecten te herkennen door te kijken naar grove pixelkleuren.

SharpMask wordt daarna gebruikt om de details terug te brengen in de afbeelding. Terwijl DeepMask het object in grove vormen herkent, is SharpMask speciaal gemaakt om de fijne contouren te herkennen.

Totaalbeeld

De derde software is MultiPathNet, die de verschillende objecten in afbeeldingen als onafhankelijke onderdelen aanmerkt. Objecten kunnen op die manier elk een eigen kleur toebedeeld krijgen, zodat duidelijk is wat er in beeld is te zien.

Facebook zegt dat de techniek nog verbeterd moet worden voor nauwkeurige toepassing. Het sociale netwerk werkt zelf aan soortgelijke software die objecten in video's kan herkennen.