Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft drie vermeende beheerders van de torrentsite KickassTorrents formeel aangeklaagd. Een van hen, de Oekraïener Artem Vaulin, werd vorige maand in Polen opgepakt.

Het is voor het eerst dat justitie ook naar buiten komt met de namen van de andere verdachten: Ievgen Kutsenko en Oleksandr Radostin. Het is niet bekend of die twee Oekraïeners al zijn opgepakt, meldt TorrentFreak

De drie mannen worden beschuldigd van het beheren van de website waarop onder meer illegale films en muziek werd aangeboden. Ze zijn aangeklaagd voor het schenden van auteursrechten en het witwassen van geld.

Behalve KickassTorrents (kort: KAT) hadden de drie zeker een andere torrentwebsite in beheer, evenals webpagina's waarop gebruikers direct illegale media konden downloaden of streamen.

Winst

Volgens justitie hebben de mannen miljoenen dollars verdiend aan de websites. Uit e-mailwisselingen met adverteerders zou blijken dat bedrijven en organisaties met bitcoin advertentieruimte op KickassTorrents konden inhuren.

De betalingen daarvoor verliepen via een speciaal daarvoor opgezette firma. Adverteerders werd gevraagd de naam KickassTorrents niet te noemen bij de transacties.

Polen

Vaulin zit vast in een gevangenis in Polen, in afwachting van goedkeuring voor uitlevering aan de VS. Voor de twee andere verdachten is woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De websites van het drietal werden in juli offline gehaald.