De Franse fabrikant van onderzeeërs DCNS is getroffen door een ernstig datalek, waardoor er voor 22.400 pagina's aan gevoelige informatie op straat ligt. 

Dat meldt de Australische krant The Australian, dat de gelekte informatie heeft ingezien. Het lek is bevestrigd door het Franse bedrijf, dat het een "ernstige zaak" noemt. 

In de gelekte documenten wordt uitvoerig omschreven hoe de gevechts- en camouflagesystemen van de zogeheten Scorpene-onderzeeërs werken, een type duikboot dat door de Indiase marine wordt gebruikt.

India heeft in totaal zes Scorpene-onderzeeërs besteld bij het Franse bedrijf, ter waarde van in totaal 3 miljard dollar. De eerste duikboot wordt momenteel getest, de tweede wordt momenteel gebouwd. 

Het datalek heeft de alarmbellen doen rinkelen in India. Manohar Parrikar, de Indiase minister van Defensie, heeft een onderzoek ingesteld naar het datalek.

Australië

DCNS sleepte eerder dit jaar nog een opdracht ter waarde van 50 miljoen Australische dollar binnen om een nieuwe vloot van onderzeeërs te bouwen voor het Australische leger.

Volgens DCNS is er echter geen informatie met betrekking tot de Australische onderzeeërs gelekt. De Australische premier Malcolm Turnbull noemt het lek van vertrouwelijke informatie desondanks ook verontrustend.