Spotify hoopt in de aanloop naar zijn beursgang een nieuwe overeenkomst te sluiten met de drie grote platenlabels. De muziekstreamingdienst wil een kleiner deel van de omzet uitbetalen, om zo aantrekkelijker te zijn voor investeerders. 

Dat meldt althans de Wall Street Journal op basis van ingewijden. De oude overeenkomsten tussen Spotify en de drie grote platenlabels zijn ongeveer een jaar geleden verlopen, waardoor de partijen nu werken met maandelijkse verlengingen van de originele contracten. 

Volgens de oude deal betaalt Spotify 55 procent van de omzet uit aan platenlabels en artiesten, en nog eens 15 procent aan muziekuitgevers en componisten. Een aantal grote platenlabels wil juist dat Spotify een groter aandeel van 58 procent gaat uitbetalen, hetzelfde percentage dat concurrent Apple Music uitkeert. 

Beperkt aanbod

Andere muzieklabels zijn wel bereid een lager percentage te accepteren, maar alleen als zij er iets anders voor terug krijgen. 

Zo wordt er bijvoorbeeld geopperd om muzieklabels de mogelijkheid te geven om bepaalde muziek alleen beschikbaar te maken voor betalende Spotify-gebruikers. Momenteel krijgen betalende en niet-betalende gebruikers hetzelfde aanbod. Een andere mogelijkheid is om het aantal luisterminuten van niet-betalende gebruikers te beperken. 

Beursgang

Spotify is de meest populaire muziekstreamingdienst ter wereld, met ruim 100 miljoen actieve gebruikers waarvan 30 miljoen betalende abonnees. Hoewel de dienst het goed doet bij de gebruikers, is het Spotify in zijn tienjarige bestaan nog nooit gelukt winst te maken.

Het Zweedse bedrijf wil naar verluidt in de tweede helft van 2017 naar de beurs. Er doen al sinds 2014 berichten de ronde over voorbereidingen op een beursgang.