De Nederlandse politie heeft een server die werd gebruikt om middels ransomware informatie van computergebruikers te gijzelen, offline gehaald.

In de zaak betaalden 236 slachtoffers in totaal ruim 70.000 euro aan losgeld om hun computer weer te kunnen gebruiken, nadat die door de ransomware besmet was geraakt. Dat meldt de Nationale Politie dinsdagavond.

Het Team High Tech Crime van de politie vond op de server bijna 5.800 gegevens van vooral Nederlandse en Belgische slachtoffers. Hoewel de server in Nederland stond, kan de politie in het kader van het onderzoek nog niet zeggen waar vandaan de criminelen achter de digitale afpersing opereerden. Er zijn in de zaak nog geen arrestaties verricht.

De Nederlandse politie werkte in de zaak samen met Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. Samen met die opsporingsdienst en beveiligingsbedrijven zette de politie ook de site nomoreransom.org op. Op die site worden bezoekers niet alleen geïnformeerd over de gevaren van ransomware, ze kunnen er ook terecht wanneer hun computer slachtoffer is van ransomware.

Op de site worden codes gezet waarmee gebruikers hun computer kunnen ontgrendelen, codes waar criminelen normaal gesproken losgeld voor vragen. De site is sinds 25 juli al bijna 300.000 keer bezocht, en enkele honderden bezoekers konden hun gegijzelde computer dankzij de site ontgrendelen.