Klokkenluidersite Wikileaks publiceert regelmatig gegevens van onschuldige burgers, waaronder zieke kinderen, slachtoffers van seksueel misbruik en mensen met mentale aandoeningen.

Wikileaks staat bekend om het publiceren van geheime documenten en gegevens met als doel overheidsgeheimen te ontmantelen. In die strijd voor transparantie worden er echter ook vaak burgerslachtoffers gemaakt, concludeert persbureau AP op basis van een eigen analyse.

Alleen in het afgelopen jaar al zou Wikileaks medische gegevens van 'een groot aantal' mensen gepubliceerd hebben op het internet. In twee gevallen werden de namen genoemd van minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik.

Ook werd onder meer de naam genoemd van een Saudische man die werd gearresteerd voor homoseksualiteit, iets dat in het streng Islamitische land wordt bestraft met de dood.

Saoedi-Arabië

Bovendien komen er gegevens voor in de database over echtelijke ruzies en financiële schulden. In veel gevallen gaat het om gegevens van inwoners van Saudi-Arabië, die zijn gepubliceerd als onderdeel van een groot lek bij de Saudische overheid.

Naast persoonlijke details van onschuldige burgers bevat de groeiende database van Wikileaks ook in toenemende mate virussen en spam, concludeert AP.

Legitieme geheimen

Wikileaks heeft nog niet gereageerd op de kritiek. In 2010 zei Wikileaks-oprichter Julian Assange wel dat de organisatie een "schadebeperkingsbeleid" heeft, en dat medische gegevens "legitieme geheimen" bevatten. 

Het is niet de eerste keer dat Wikileaks wordt bekritiseerd om de manier waarop het omgaat met persoonlijke gegevens. Zo censureerde Wikileaks de gelekte documenten van de Amerikaane Democratische Partij niet, waardoor BSN-nummers en creditcardgegevens nog zichtbaar waren.