De doorbraak in de zoektocht naar Salah Abdeslam, het enige overlevende lid van de terreurcel die achter de aanslagen in Parijs zat, kwam pas na hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Dat melden twee anonieme Belgische bronnen binnen de politie- en anti-terrorismediensten maandag tegenover Buzzfeed.

De Belgische inlichtingendiensten zouden contact hebben opgenomen met hun Amerikaanse collega's na vier maanden resultaatloos speurwerk. De diensten zouden specifiek hebben gevraagd om hulp bij het volgen van de mobiele telefoons van mensen die de begrafenis van een van de daders van de aanslagen in Parijs bezochten. 

Hoewel de Belgische inlichtingendiensten wel in staat zijn om telefoons af te tappen, is het een stuk moeilijker voor hen om massaal data te verzamelen en dat om te zetten in werkbare gegevens, legt een van de Belgische bronnen uit. 

"Zoals Edward Snowden ons zo duidelijk heeft gemaakt, is de NSA het beste in het onderscheppen van signalen", aldus een Belgische overheidsfunctionaris. "Met hulp van de NSA zijn de Belgische inlichtingendiensten er vervolgens in geslaagd om alle informatie van alle smartphones op de begrafenis te pakken."

Uiteindelijk zouden de gegevens die begin maart op de begrafenis werden verzameld hebben geleid tot een doorbraak in de zoektocht naar Abdeslam. Hij werd op 18 maart opgepakt na een grootschalige politieactie in de Brusselse wijk Molenbeek.