AMSTERDAM - Twee van de eerste webloggers van Nederland vieren het komend weekeinde hun lustrum met een 24-uurs-marathon. Van zaterdagmiddag tot zondagmiddag 12.00 uur posten Luna en Tine minstens elk uur een verhaal over hun besognes en laten ze zich een etmaal lang bekijken met hun webcam.

De 29-jarige vrouwen hebben special voor de gelegenheid een speciale internetpagina gemaakt waar ze tegelijkertijd te volgen zijn: www.weblogqueens.nl.

Luna en Tine behoorden vijf jaar geleden tot de eerste tien Nederlanders die een digitaal dagboek begonnen. Van dit groepje zijn voor zover ze weten alleen zij nog over. Dagelijks volgen tussen de vijfhonderd en duizend bezoekers trouw hun ervaringen.

"Ik was van nature al een enorme dagboekschrijfster. Het webloggen ligt daarvan in het verlengde", stelt Tine. "Het is deels exhibitionisme natuurlijk: de aandacht streelt je ego." Ze trekt zelf wel grenzen over wat ze meldt of niet meldt. Ook de camera gaat soms uit. "Mensen die mij alleen kennen via het net, kennen mij niet écht."

Tegelijk met het begin van de wintertijd begint komend weekeinde ook het weblogseizoen. "Tijdens lange, koude avonden lezen en schrijven mensen meer op internet", weet Tine. De twee vrouwen zijn tijdens hun marathonsessie continu aanspreekbaar via het chatprogramma MSN.