'Acht procent van online drugshandel afkomstig uit Nederland'

Van alle drugshandel via het internet, wordt 8 procent aangeboden door Nederlandse verkopers. 

Dat blijkt uit een onderzoek door RAND Europe, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC). De onderzoeksresultaten werden door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) naar de Tweede Kamer verstuurd in een brief

Nederland zou het op de vijfde plek staan in online drugshandel. Alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Duitsland zouden er meer drugs worden verkocht via het internet. 

Ecstasy is volgens de onderzoekers een populaire drug onder Nederlandse internetdealers. Dit middel werd in bijna de helft van de gevallen verkocht. Nederlandse verkopers zouden slechts in beperkte mate in cannabis handelen. 

Internationaal gezien levert de online drugsmarkt tussen de 12 en 22 miljoen euro per maand op, aldus de onderzoekers. Op het darknet wordt wereldwijd de meeste omzet gemaakt met cannabis, dat in 31 procent van de gevallen werd verkocht. 

De onderzoekers verzamelden gegevens van online drugsmarkten tussen december 2015 en januari 2016. Daarnaast spraken ze met 25 binnen- en buitenlandse experts.

Lees meer over:
Tip de redactie