De Amerikaanse muziekdienst Pandora gaat internationaal uitbreiden. Het bedrijf introduceert nieuwe abonnementen en gaat deze ook buiten de VS aanbieden.

Dat stellen anonieme bronnen vrijdag tegen de Wall Street Journal. Met de expansie wil Pandora nadrukkelijker de concurrentie aangaan met andere muziekdiensten als Spotify en Apple Music.

Pandora is een radiodienst, die gebruikers eigen zenders laat samenstellen op basis van hun muzieksmaak. Het is niet mogelijk om zelf één nummer of album uit te kiezen en direct te luisteren.

De gratis streamingdienst, die verdient aan advertenties, werd al in 2000 opgericht, ruim voor diensten als Spotify.

Rdio

Inmiddels gebruiken steeds meer mensen muziekstreamingdiensten waar volledige albums beschikbaar zijn. Pandora wil zich nu ook in die markt mengen.

Vorig jaar kocht Pandora daarom het failliete Rdio, en volgens de bronnen van de Wall Street Journal heeft Pandora bijna de contracten met muzieklabels rond om een volwaardige streamingdienst te beginnen.

De labels zouden zich nog wel zorgen maken over de internationale uitrol van de gratis variant van Pandora. De muziekmakers willen controle over welke nummers via die versie beschikbaar zijn, terwijl Pandora daar in de VS zelf controle over heeft, omdat de dienst onder bestaande royaltysystemen voor radiozenders valt.

Gebruikers

De betaalde abonnementen worden eerst in de VS en andere Engelstalige landen uitgerold, stellen de bronnen. Daarna moet de rest van de wereld volgen.

Het beursgenoteerde Pandora had in het tweede kwartaal van 2016 ruim 78 miljoen unieke gebruikers. Dat is ongeveer vlak ten opzichte van de twee voorgaande jaren. In heel 2015 draaide de dienst een omzet van 1,16 miljard dollar en een verlies van 170 miljoen dollar.