VN-experts waarschuwen voor gebruik encryptie door extremisten

Steeds meer buitenlandse strijders voor terroristische groepen als IS en al-Qaeda gebruiken encryptie als zij terugkeren naar hun thuisland. Daarmee ontlopen zij het vizier van zelfs de beste inlichtingendiensten, waarschuwen experts van de Verenigde Naties (VN).

Steeds meer strijders gebruiken het 'dark web', dat alleen bereikbaar is via de anonimiseringssoftware Tor, om berichten uit te wisselen.

Dat "heeft de mogelijkheid voor zelfs de meest geavanceerde inlichtingendiensten om grote hoeveelheden berichten in te zien afgesloten", aldus de experts in een rapport aan de VN-Veiligheidsraad waar persbureau AP donderdag over schrijft.

Mogelijk verliezen de inlichtingendiensten zo de voorsprong die zij op internet hadden ten opzichte van de terreurgroepen, waarschuwen zij.

Discussie

In de afgelopen jaren is de inzet van encryptie een steeds groter discussiepunt geworden. Versleuteling van bestanden en dataverkeer is essentieel in allerlei sectoren, bijvoorbeeld om bedrijfs- en betalingsinformatie geheim te houden.

Ook individuën kunnen hun geheime informatie steeds makkelijker sterk versleutelen. Dat kan de privacy van burgers beschermen, maar de technologie kan ook worden gebruikt om criminele activiteiten te verhullen.

De Nederlandse regering erkende al meermaals dat encryptie het werk van inlichtingen- en opsporingsdiensten bemoeilijkt, maar wil versleutelingstechnieken niet verzwakken.

Ook Zeid Ra'ad al Hussein, de hoogste mensenrechtenfunctionaris van de VN, zei eerder al dat encryptie niet moet worden verzwakt. Hij deed die uitspraak toen de FBI Apple ertoe wilde dwingen om de beveiliging van een eigen iPhone te kraken. Dat liep uiteindelijk af met een sisser, omdat de FBI via een derde partij de telefoon wist te hacken.

Lees meer over:
Tip de redactie