'Mensen negeren belangrijke meldingen als ze iets anders aan het doen zijn'

Belangrijke waarschuwingsmeldingen op computers worden vaak genegeerd door mensen wanneer zij bezig zijn met andere taken. 

Dat concluderen onderzoekers van Brigham Young University in de Amerikaanse staat Utah in een onlangs gepubliceerde paper.

Tijdens het experiment kregen proefpersonen diverse meldingen op hun computer te zien, terwijl zij een aantal taken moesten uitvoeren die verschillende hoeveelheden aandacht vereisten.

Bij de taken die veel aandacht vereisen, zoals het kijken van een film of het invullen van een bevestigingscode, werden waarschuwingsmeldingen 75 tot 90 procent van de keren genegeerd. Bij activiteiten die minder aandacht vereisen, zoals het wachten op een ladende pagina, was dat met 20 procent een stuk minder. 

Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat de timing van belangrijke waarschuwingen op een beeldscherm belangrijk is. Volgens hen zouden dat soort meldingen beter tot hun recht komen wanneer die vertraagd kunnen worden tot een moment tussen twee grote handelingen door. 

Tip de redactie