De Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet verder onderzoek doen naar de manier waarop de Nederlandse Spoorwegen de gegevens van reizigers verwerken. 

Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door een man uit Arnhem. 

De man is het er niet mee eens dat NS-voordeelurenabonnementen alleen beschikbaar zijn voor mensen met een persoonlijke OV-chipkaart, en niet voor mensen met een anonieme OV-chipkaart. 

Voor de invoering van de OV-chipkaart was het nog mogelijk voor reizigers om een voordeelurenabonnement af te sluiten en per rit een apart kortingskaartje te kopen. Sinds de intrede van de chipkaart kan dat echter niet meer.

Kortingsritten moeten worden afgerekend met dezelfde OV-chipkaart waarop ook het voordeelurenabonnement staat. Op die manier worden reizigers met een kortingsabonnement verplicht om te reizen met een gepersonaliseerde OV-chipkaart. De NS kan dan nagaan welke reizen er worden gemaakt. Dat is een schending van de privacy, zo betoogt de man. 

Verkennend onderzoek

De aanklager had de AP al eerder gevraagd onderzoek te doen naar de manier waarop de Nederlandse Spoorwegen de persoonsgegevens verwerken.

De AP heeft toen een verkennend onderzoek gedaan. Daaruit concludeerde de privacywaakhond dat er binnen de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wel degelijk ruimte is voor de manier waarop de NS de reisgegevens verwerkt.

De rechtbank oordeelt nu dat de Autoriteit Persoonsgegevens meer onderzoek had moeten doen naar andere, minder ingrijpende, mogelijkheden om de gegevens te registreren.

Een woordvoerder van NS zegt dat het leveren van persoonsgegevens essentieel is bij het afsluiten van een kortingsabonnement, zodat conducteurs de identiteit kunnen controleren. "Anders kan je die kaart ook aan je buurman geven."