Russische rechter verwerpt beroep Google in monopoliezaak

Een Russische rechtbank heeft een beroepszaak van Google in een mededingingszaak rond het besturinsgssysteem Android verworpen.

In oktober 2015 besloot een Russische concurrentiewaakhond dat Google zich schuldig had gemaakt aan machtsmisbruik. Vorige week werd daarom een boete van 438 miljoen roebel (6 miljoen euro) opgelegd.

De rechtbank verwierp woensdag een beroep tegen het originele besluit. Een woordvoerder van de Russische waakhond zegt tegen de Wall Street Journal dat Google nog wel in cassatie kan gaan de nieuwe uitspraak.

Het is onduidelijk of het bedrijf dat zal doen. Ook tegen de miljoenenboete kan nog een apart beroep worden ingesteld.

Android

De boete werd vorige week uitgedeeld, omdat Google met het besturingssysteem Android misbruik zou maken van zijn machstpositie. Het zou voor concurrerende bedrijven niet mogelijk zijn om hun diensten standaard met Android mee te leveren, terwijl verschillende Google-diensten wel op elke Android-telefoon zitten.

De zoekgigant ontkent dat. Ook de Europese Commissie heeft Google aangeklaagd wegens machtsmisbruik met Android en de standaard meegeleverde apps. Google zegt dat makers van smartphones zelf ook eigen apps kunnen meeleveren, en dat zij er bovendien voor kunnen kiezen om Android helemaal zonder Google-diensten te leveren.

Doen zij dat, dan mogen zij echter geen smartphones of tablets met de Google-versie van Android meer verkopen. In Europa wordt nagenoeg elk Android-toestel daarom met Google-diensten geleverd.

Tip de redactie