Google wordt in de Verenigde Staten opnieuw aangeklaagd in verband met een vermeende privacyschending door de e-maildienst Gmail. Opnieuw start een groep aanklagers een zaak omdat Google e-mails scant, om zo bijpassende advertenties te tonen.

De Californische rechter Lucy Koh heeft besloten dat de rechstzaak doorgang mag vinden, zo meldt Ars Technica woensdag.

Koh schreef in haar besluit dat Google het ook mogelijk zou kunnen maken om Gmail aan te bieden zonder dat e-mails worden gescand om passende advertenties aan te bieden. Sinds 2014 gebeurt dat bij gebruikers in het onderwijs ook al niet meer. Volgens haar zijn de scanpraktijken daarom geen onderdeel van de "gebruikelijke gang van zaken" bij het in stand houden van de e-maildienst.

Mogelijk zal de nieuwe rechtszaak opnieuw uitmonden in een langdurige strijd in de rechtbank. De aanklagers in de zaak willen 'class action'-status verkrijgen, waardoor zij gezamenlijk en namens alle Gmail-gebruikers Google mogen aanklagen.

Privacy

In een eerdere rechtszaak over dezelfde scanpraktijken van Google werd die status door Koh nog afgewezen, omdat de aanklagers te divers waren. Het ging onder meer om betalende, zakelijke gebruikers van Gmail en mensen die zelf helemaal geen Gmail-account hebben.

In de nieuwe zaak zijn de aanklagers allemaal mensen die zelf geen Gmail-account hebben. Als zij e-mails versturen aan Gmail-adressen, worden hun persoonlijke teksten alsnog gescand door Google, zeggen de eisers. Dat is volgens hen in strijd met Amerikaanse en Californische privacywetten.

Of de rechtszaak inderdaad class action-status kan krijgen, zal later worden bepaald.