Apple gaat meer investeren in China en opent een onderzoekscentrum in het land. Die stap volgt op een sterke verkoopdaling van iPhones en andere Apple-elektronica in het land.

Directeur Tim Cook van Apple heeft dinsdag aangekondigd dat het onderzoekscentrum nog voor het eind van het jaar wordt geopend, meldt Reuters.

In de afgelopen jaren heeft bijna geen enkel westers technologiebedrijf voet aan de grond gekregen in China, al geldt Apple als uitzondering op die regel. Het bedrijf zag zijn iPhone-verkopen in 2015 sterk stijgen in het land, door het succes van de iPhone 6.

Maar dit jaar doet Apple het een stuk minder goed en moet het Amerikaanse bedrijf vier lokale concurrenten voor zich dulden op de Chinese smartphonemarkt, meldde onderzoeksbureau IDC maandag. Apple zag de Chinese verkopen van zijn iPhones met zo'n 32 procent afnemen in het tweede kwartaal, terwijl Oppo en Vivo snel groeiden en Apple inhaalden.

Overheid

De Chinese overheid bevoordeelt met zijn regelgeving vaak lokale techbedrijven, of buitenlandse bedrijven die een samenwerking aangaan met een Chinese partner.

Eerder dit jaar sloot de Chinese overheid de webwinkels waarin Apple e-books en films verkocht. Kort daarna maakte Tim Cook al een reis naar China om gesprekken te houden met lokale politici.

Ook bedrijven als Microsoft en Qualcomm hebben beloofd meer in China te zullen investeren nadat ze in de problemen kwamen met de Chinese regering.