China lanceert 's werelds eerste kwantumsatelliet

China heeft dinsdag (lokale tijd) 's werelds eerste kwantum-communicatiesatelliet gelanceerd. De satelliet zal gaan helpen bij het versturen van versleutelde berichten tussen Europa en China.

Kwantum-versleuteling geldt als zeer veilig omdat de informatie die wordt verzonden direct wordt verwijderd wanneer het deeltje is gemeten.

Wetenschappers in de VS, Europa en China zijn er eerder al in geslaagd om de technologie te gebruiken om over korte afstanden te communiceren. 

De Chinese wetenschappers hopen met behulp van de nieuwe satelliet ook op wereldwijde schaal dit soort beveiligde data te kunnen versturen; van een Chinees onderzoekscentrum, via de satelliet naar een Europees centrum. 

Het is niet bekend hoeveel geld er door China is gestoken in het onderzoek naar de satelliet en de achterliggende kwantummechanica. Wel is bekend dat het totale budget voor wetenschappelijk onderzoek in China de afgelopen tien jaar is toegenomen van 1,9 miljard in 2005 tot 101 miljard in 2015, meldt de Wall Street Journal.

Video: De lancering van 's werelds eerste kwantumsatelliet

Lees meer over:
Tip de redactie