Hacker Democraten VS publiceert telefoonnummers politici

De hacker die zich van de naam Guccifer 2.0 bedient, heeft vrijdag telefoonnummers en andere persoonlijke contactinformatie van leden van het Huis van Afgevaardigden van de Democratische Partij in de Verenigde Staten gepubliceerd.

Die gegevens had de hacker volgens The Hill buitgemaakt bij de omvangrijke hack van de Democratische Partij. Eerder publiceerde Guccifer 2.0 al een grote database met e-mails die de Democratische Partij in een kwaad daglicht stelden.

Beveiligingsexperts denken dat een arm van de Russische overheid achter Guccifer 2.0 en de hack zit. Zij zouden de Amerikaanse verkiezingen in november dit jaar willen beïnvloeden om op die manier de Republikeinse kandidaat Donald Trump in het zadel te helpen.

Naast contactinformatie van Democratische politici, publiceerde de hacker ook inloggegevens voor diverse online databases en nieuwsnetwerken die de politici gebruikten. Ook zaten er interne memo's over diverse lokale verkiezingen bij.

Hack

Eerder dit jaar werd bekend dat hackers waarschijnlijk een jaar lang toegang hebben gehad tot de systemen van de Democratische Partij. De hackers konden onder meer mailwisselingen en chats inzien, aldus functionarissen rond het bestuur van de partij en veiligheidsmensen.

De hack zou onderdeel hebben uitgemaakt van een grotere serie aanvallen gericht tegen Amerikaanse politieke organisaties. Ook de netwerken van de Republikeinse Partij zouden zijn gehackt, hoewel het niet bekend is wat daar is bekeken.

Guccifer

Volgens meerdere beveiligingsexperts gaat het om een geavanceerde hackaanval, uitgevoerd door twee groepen die in opdracht van de Russische overheid werkten. 

De documenten worden echter gelekt door een enkele hacker die gebruikmaakt van het pseudoniem 'Guccifer 2.0', naar eigen zeggen een Roemeen. 

Beveiligingsexperts denken echter dat dat een methode is om de aandacht af te leiden van de Russen. Volgens Motherboard, dat met Guccifer 2.0 heeft gesproken, spreekt de persoon slecht Roemeens.

Lees meer over:
Tip de redactie