Frankrijk wil versleutelde berichtenapps op internationaal niveau aanpakken. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wil daarom samen met zijn Duitse collega een plan van aanpak opstellen.

Steeds meer populaire berichtendiensten zoals Whatsapp en Telegram versleutelen hun berichten standaard, zodat deze niet zijn in te zien door hackers of inlichtingendiensten.

De Franse inlichtingendiensten worstelen met die ontwikkeling, omdat het zo steeds moeilijker wordt om berichten van mogelijke terroristen of extremisten te onderscheppen.

"Veel berichten over de uitvoering van terroristische aanvallen worden versleuteld verstuurd. Het is een centrale kwestie in de strijd tegen terrorisme", aldus Cazeneuve. "Frankrijk zal met voorstellen komen. Ik heb een aantal daarvan naar mijn Duitse collega gestuurd." 

Cazeneuve zal de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maiziere, later deze maand daarover spreken. De Maiziere zei donderdag al dat Duitsland "in het vizier van terrorisme" ligt. Hij wil daarom dat het Duitse leger nauwer gaat samenwerken met de Duitse politie bij de voorbereiding op grootschalige aanvallen.