Google heeft een boete van 438 miljoen roebel (6 miljoen euro) gekregen, omdat het bedrijf zijn macht in Rusland zou hebben misbruikt. 

Dat hebben Russische overheidsinstanties bepaald (vertaling). De boete komt na een oordeel vaan Russische autoriteiten afgelopen jaar. Toen werd bepaald dat Google met Android misbruik van zijn marktpositie maakt. 

Volgens autoritieiten is het niet mogelijk voor concurrerende bedrijven om hun diensten standaard aan Android toe te voegen, zoals kaartendiensten en zoekmachines. Hierdoor zouden Google Maps en de Google-zoekdienst een oneerlijk voordeel hebben.

De zoekgigant ontkent dat het Russische wetten breekt. Er wordt een beroep gedaan om het oordeel terug te draaien. Er wordt nog nagedacht over stappen tegen de opgelegde boete.

Europa

Google wordt op meerdere plekken van machtsmisbruik beschuldigd, waaronder ook in de Europese Unie. Op het moment doet de Europese Commissie hier onderzoek naar. 

In Europa is onder andere kritiek op de advertentietak van Google. Omdat advertenties hiervan overal bij Google-diensten kunnen verschijnen, zou het bedrijf een dominante positie op de markt hebben.