Er zijn veel meer officials van de Democratische Partij in de Verenigde Staten getroffen door een Russische hack dan eerder werd gedacht.

De e-mailaccounts van meer dan honderd medewerkers en organisaties van de Democraten zijn getroffen door de aanval, meldt de New York Times donderdag op basis van bronnen met kennis van het onderzoek hiernaar.

Opsporingsdienst FBI heeft de hack inmiddels bij verschillende medewerkers gemeld. Hun privé-e-mails zouden zijn getroffen, nadat eerder al bekend werd dat de officiële e-mailserver van het Democratisch Nationaal Comité (DNC) werd gehackt.

Na die hack lekten e-mails uit die gênant waren voor Debbie Wasserman Schultz, de partijvoorzitter van de Democraten. Zij bleek Bernie Sanders uit de strijd om de Democratische nominatie voor het presidentschap te willen werken, zodat Hillary Clinton het kon opnemen tegen de Republikein Donald Trump.

Inlichtingendiensten

De Russische hackers lijken het vooral te hebben gemunt op medewerkers van de Clinton-campagne, melden de bronnen van de Times. Het is onduidelijk wat voor informatie er is buitgemaakt.

De Amerikaanse inlichtingendiensten zouden er inmiddels niet meer over twijfelen dat Rusland achter de hack zit. Het motief van de Russen is onbekend, al hebben de Democraten gespeculeerd dat zij liever zien dat Trump president van de VS wordt.

Trump noemde de Russische president Vladimir Poetin eerder een "sterk leider" en zei dat hij hoopte dat Rusland inderdaad de e-mails van Clinton had gehackt. Later claimde hij dat hij dat sarcastisch bedoelde.