Dataverwerker Palantir koopt Nederlandse startup Silk

De Nederlandse startup Silk is overgenomen door het Amerikaanse Palantir, een van de meest waardevolle techbedrijven zonder beursnotering.

Met de software van Silk kunnen datasets worden omgezet tot visualisaties en interactieve verhalen. Palantir specialiseert zich in het verwerken van enorme hoeveelheden data, en levert zijn software onder meer aan inlichtingendiensten en banken.

Silk zal blijven bestaan, maar het product wordt niet doorontwikkeld, schrijft mede-oprichter Salar al Khafaji donderdag op het blog van het bedrijf. 

"Toen we het Palantir-team ontmoetten, realiseerden we ons dat we konden werken aan nog grotere en belangrijkere dataproblemen met een ontzettend getalenteerd team - ook al zou dat betekenen dat we niet meer aan het Silk-product werkten."

Het is onduidelijk welk bedrag Palantir heeft neergelegd voor Silk, dat in de afgelopen jaren in totaal zo'n 3 miljoen euro aan investeringen ontving. Het lijkt te gaan om een zogenoemde 'acqui-hire', waarbij een bedrijf vooral wordt gekocht vanwege zijn personeel.

Palantir heeft een waardering van 20 miljard dollar. Eind vorig jaar kreeg het bedrijf nog 200 miljoen dollar van investeerders, waaronder de investeringstak van de CIA. Volgens een overzicht van de Wall Street Journal zijn alleen Uber, Xiaomi, Didi Chuxing en Airbnb waardevollere techstartups.

Lees meer over:
Tip de redactie