Apple heeft startup Turi overgenomen, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van zelflerende kunstmatige intelligentie.

Met de overname van Turi zou 100 miljoen dollar gemoeid zijn, meldt GeekWire.

Apple bevestigt de aankoop zijn standaardreactie als het op overnames aankomt. "Apple koopt zo nu en dan kleine technologiebedrijven, en meestal bespreken we ons doel of plannen niet."

Het in Seattle gevestigde Turi stond tot voor kort bekend onder de namen Dato en GraphLab, en ontwikkelt een platform waarmee andere ontwikkelaars zelflerende kunstmatige intelligentie aan hun software kunnen toevoegen.

Kunstmatige intelligentie

Het is niet bekend wat Apple met de diensten van Turi van plan is. Wel nam Apple de afgelopen maanden meerdere makers van kunstmatige intelligentie over, waaronder de bedrijven VocalIQ, Perceptio, en Emotient.

Apple-concurrenten als Google en Microsoft maar bijvoorbeeld ook Facebook zetten de afgelopen jaren steeds meer in op kunstmatige intelligentie. Waarschijnlijk wil Apple op dat gebied een inhaalslag maken.

Zo krijgt het dit najaar te verschijnen iOS 10 de mogelijkheid foto's op inhoud te analyseren, waarna ze met zoekternemen gevonden kunnen worden. Google Foto's heeft al langer zo'n functie op basis van kunstmatige intelligentie.