De Europese Unie moet zijn privacywetten toepassen op meer verschillende bedrijven, en de wetten moeten bovendien beter worden gehandhaafd. Dat zegt een meerderheid van de burgers en organisaties die reageerden op een consultatie van de Europese Commissie.

De Commissie vroeg om reacties op de bestaande ePrivacy-richtlijn, die in lijn wordt gebracht met een nieuwe databeschermingswet.

Momenteel gelden de Europese privacyregels alleen voor providers, maar niet voor diensten als WhatsApp en Skype. 76 procent van de burgers en ngo's die reageerden op de consultatie zeggen dat ook zulke diensten onder de ePrivacy-wet zouden moeten vallen, waardoor ze onder meer zouden worden verplicht om communicatie tussen gebruikers geheim te houden en de beveiliging van hun netwerken te garanderen.

83 procent zegt dat er regels voor het beschermen van communicatie nodig zijn, terwijl 73 procent vindt dat dit ook geldt voor 'metadata' als verkeers- en locatiegegevens.

Bedrijven

Onder de bedrijven die reageerden is er minder animo voor nieuwe regels. Slechts 43 procent is voor uitbreiding van de ePrivacy-regels, en maar 31 procent vindt het überhaupt waardevol om regels te hebben die de vertrouwelijkheid van communicatie garanderen.

Die tweedeling is ook te zien in de meningen over cookiegebruik: een ruime meerderheid van de burgers en publieke instanties vinden dat websites geen bezoekers zouden mogen weren als zij het plaatsen van cookies weigeren. Onder de bedrijven heeft driekwart de omgekeerde mening.

In de komende maanden worden de resultaten van de consultatie verder geëvalueerd door de Commissie. Dan zal werk aan de nieuwe ePrivacy-richtlijn van start gaan.