Sociaal netwerk Facebook gaat artikeltitels scannen op misleidende titels, zodat deze links minder in de nieuwsfeed worden getoond.

Dat meldt Facebook in een persbericht. Het sociale netwerk heeft een systeem gebouwd, dat titels van artikelen vergelijkt met eerder gemarkeerde 'clickbait'-titels. Dit systeem werkt vergelijkbaar met het spamfilter van e-maildiensten. 

De misleidende artikellinks worden lager in de nieuwsfeeds van gebruikers geplaatst, waardoor mensen langer moeten scrollen om ze te bereiken. Hierdoor worden ze minder vaak gelezen. Minder misleidende koppen komen vervolgens hoger in het Facebook-overzicht. 

Volgens Facebook worden alleen de meest misleidende artikelkoppen naar beneden geduwd. Het gaat daarbij om titels waarbij cruciale feiten ontbreken, waardoor de lezer pas na het volledig lezen van het verhaal de ware context begrijpt. 

Eerder dit jaar werd Facebook beschuldigd van censuur, omdat conservatieve nieuwsartikelen uit het overzicht voor trending nieuws verdwenen. Het sociale netwerk veranderde uiteindelijk de manier waarop nieuws trending wordt gemaakt.