Kabelaar Ziggo en de Nederlandse tak van Vodafone mogen samen verder als één bedrijf. De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gegeven voor de fusie.

Voorwaarde is wel dat Vodafone zijn afdeling afstoot die vast internet en telefonie aanbiedt. Dat had het bedrijf zelf al aangeboden.

Volgens de Europese Commissie garandeert het afstoten van de afdeling dat er voldoende concurrentie blijft op de markt voor vast internet in Nederland. Vodafone biedt zijn vaste diensten aan via het netwerk van KPN. 

Fusie

Vodafone en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global kondigden in februari aan hun Nederlandse activiteiten samen te willen voegen in één gezamenlijke onderneming. Onder welke naam deze joint-venture bekend zal staan is nog niet bekend.

Door de fusie krijgt Nederland na KPN een tweede speler op de telecom- en televisiemarkt die in het hele land vaste én mobiele diensten kan aanbieden met een eigen netwerk.

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wilde de gevolgen van de voorgenomen fusie zelf onderzoeken, maar dat wees Brussel af.

De Nederlandse toezichthouder lijkt nog niet helemaal gerust te zijn op het behoud van concurrentie in de nieuwe situatie. "Het betekent een grote verandering in de Nederlandse telecommarkt", reageert Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM. 

"Er zijn straks twee grote spelers. ACM bekijkt daarom of er aanpassing of aanscherping nodig is van de huidige regels zodat er voldoende toegangsmogelijkheden blijven voor concurrenten op de netwerken. Op die manier zorgen we ervoor dat de consument voldoende keuze houdt."

De ACM zegt de gevolgen voor de markt te zullen onderzoeken, en stelt dat daar mogelijk een officiële marktanalyse uit voorvloeit. Dat zou volgens de waakhond kunnen leiden tot nieuwe regels om concurrentie veilig te stellen, zoals het openstellen van een netwerk voor concurrenten.

Openstellen

Vanuit de Tweede Kamer en het kabinet is er al langer interesse om het kabelnetwerk van Ziggo open te stellen voor concurrenten, zoals dat bij het netwerk van KPN al het geval is.

Gevraagd naar een reactie op de goedkeuring door de Europese Commissie, verwijst een woordvoerder van minister Kamp (Economische Zaken) naar een brief (pdf) die hij in maart verstuurde aan de Tweede Kamer.

Daarin schrijft Kamp dat hij na een fusie tussen Vodafone en Ziggo inderdaad ook concurrentie op het netwerk van Ziggo wil. Bij de herziening van Europese telecomregels zal hij pleiten voor die mogelijkheid, schreef Kamp.