Apple is begonnen met het uploaden van Nederlandstalige content in de iTunes-muziekwinkels, zo meldt ZEDnet.nl vrijdag.

Amerikaanse gebruikers kunnen in de muziekwinkel van Apple nu al muziek van Frank Boeijen vinden. Alleen aan de spelling die Apple hanteert, moet wel het een ander verbeterd worden: Frank Boeijen is te vinden onder de naam 'Frank Boeyen'. In de Engelse en Duitse winkels zijn André Hazes en BZN te vinden. Het lijkt er op dat Apple zich daarmee aan zijn belofte houdt om in oktober met iTunes Music Store van start te gaan.

AppleInsider

Op de Apple-geruchtensite AppleInsider wordt gemeld dat het duidelijk is dat deze muziek niet bedoeld is voor reeds bestaande muziekwinkels en dat een lancering volgende week voor de hand ligt. Op 26 oktober heeft Apple een event gepland, waarbij de band U2 waarschijnlijk een speciale editie van de iPod-muziekspeler zal lanceren.

Apple meldt dat binnenkort verouderde versies van muzieksoftware iTunes zullen worden geblokkeerd. Het gaat daarbij om toegang tot de populaire muziekwinkel, niet tot de persoonlijke muziekbibliotheek.

Wie gebruik maakt van oudere iTunes-software, krijgt een melding dat deze binnenkort niet meer ondersteund zal worden. Van iTunes is 4.6 momenteel de meest recente versie.

Rechtenbeheer

Er zijn programma's in omloop die het digitale rechtenbeheer kunnen verwijderen van in de iTunes Music Store gekochte muziek. De muziek kan beperkt worden gekopieerd op 'geautoriseerde' machines of een iPod. Van deze restricties vrijgemaakte muziek kan, tot ergernis van Apple, ook worden gekopieerd naar andere muziekspelers.

Real Networks kondigde onlangs aan dat muziek uit hun muziekwinkel ook een iPod af te spelen zal zijn. Apple heeft al gewaarschuwd dat het via een software update voor de iPod van plan is deze toegankelijkheid te dwarsbomen. Dit houdt in dat muziek die in de Apple-winkel werd aangeschaft, weer alleen op een iPod is te kopiëren voor mobiele consumptie.