De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) en Verily, een onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet, richten een nieuw bedrijf op dat zich gaat richten op de bestrijding van ziekten via elektrische signalen in het lichaam.

In de komende zeven jaar wordt zo'n 640 miljoen euro geïnvesteerd in Galvani Bioelectronics, mits het bedrijf goede wetenschappelijke resultaten weet te behalen.

Het bedrijf, dat is vernoemd naar de achttiende-eeuwse Italiaanse wetenschapper Luigi Galvani, doet onderzoek naar "bio-elektronische medicijnen".

Galvani wil zeer kleine implanteerbare apparaten gaan produceren die zenuwsignalen kunnen wijzigen of ontwikkelen. Volgens GSK kunnen onder meer chronische aandoeningen als diabetes, artritis en astma via bio-elektronica worden aangepakt.

Het nieuwe bedrijf wordt voor 55 procent eigendom van GSK en voor 45 procent van Alphabet-onderdeel Verily, het voormalige Google Life Sciences. Voor onderzoek zal gebruikgemaakt worden van de Britse faciliteiten van GSK in Stevenage. Daarnaast komt een onderzoekslocatie in San Francisco.

Het bedrijf verwacht binnen zeven jaar goedkeuring te krijgen van de toezichthouder voor het gebruik van de implanteerbare apparaten.