De Chinese tak van Uber wordt overgenomen door Didi Chuxing, de grootste taxidienst van China. 

Dat hebben de bedrijven maandagochtend bevestigd, nadat verschillende media al melding maakten van de overname op basis van anonieme bronnen. 

Volgens de bronnen krijgt het gecombineerde bedrijf een waarde van 35 miljard dollar, al is dat niet officieel bekendgemaakt.

Wel is duidelijk dat Uber in totaal 17,7 procent van Didi Chuxing in handen krijgt. Daarmee wordt het de grootste aandeelhouder. Nog 2,3 procent van het gecombineerde bedrijf komt in handen van Baidu en andere Chinese investeerders.

Didi Chuxing doet tevens een investering van 1 miljard dollar in Uber, op een waardering van 68 miljard dollar. 

Strijd

De twee bedrijven zijn al jaren verwikkeld in een lange, dure strijd om marktdominantie. Beide bedrijven boden ritten aan tegen immer lagere prijzen, waardoor ze per rit verlies leden.

"Als ondernemer heb ik geleerd dat succesvol zijn net zo veel draait om luisteren naar je hoofd, als het volgen van je hart", schrijft Uber-oprichter Travis Kalanick op Facebook. "Het duurzaam bedienen van de steden van China, en de chauffeurs en passagiers die daarin wonen, is alleen mogelijk met winstgevendheid."

"Deze fusie maakt de weg vrij voor ons team en dat van Didi om partners te zijn in een enorme missie", aldus Kalanick. Volgens hem kunnen de bedrijven zich nu onder meer gaan richten op onderzoek naar  zelfrijdende auto's en de toekomst van voedsel en logistiek.

Uber zal voorlopig nog zijn eigen app blijven gebruiken in China. De deal volgt een week op de aankondiging van de Chinese overheid om taxidiensten te legaliseren vanaf november. De diensten opereren nu nog altijd in juridisch grijs gebied.

Kaartendienst

Uber steekt daarnaast een half miljard dollar in zijn eigen kaartendienst, zo meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Het bedrijf wil door zijn eigen plattegronden te ontwikkelen minder afhankelijk worden van Google Maps. 

In de Verenigde Staten en Mexico is Uber al bezig met het in kaart brengen van de omgeving, door rond te rijden met speciale auto's. Dat project wordt nu verder internationaal uitgebreid, meldt Uber in een blog.