Het netwerk dat wordt gebruikt door het campagneteam van Hillary Clinton is getroffen door een hack. Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak.

Ook het campagnecomité voor de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden (DCCC) is gehackt.

In een reactie laat het campagneteam van Clinton weten dat er geen aanwijzingen gevonden zijn die aantonen dat interne systemen zijn aangetast.

Het is nog niet duidelijk wat voor soort door de Clinton-campagne beheerde informatie toegankelijk zou zijn geweest voor de hackers, of hoe het gehackte programma voor het analyseren van data gebruikt werd door het team van Clinton. Het gaat in ieder geval niet om de persoonlijke e-mailserver die Clinton gebruikte als minister van Buitenlandse Zaken.

In een eerdere verklaring stellen de Democraten vrijdag dat de hack vergelijkbaar is met die van het bestuur van de Democratische Partij. Toen werden er tienduizenden e-mails buitgemaakt die deze week werden verspreid via klokkenluidersite Wikileaks.

Rusland

Het ministerie van Justitie onderzoekt in hoeverre deze cyberaanval op de Democraten een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Dat de afdeling van het ministerie die gaat over de nationale veiligheid de zaak onderzoekt, zou er volgens experts op wijzen dat de regering-Obama een buitenlandse overheid verdenkt van het steunen van de hack.

De hackers die zich toegang verschaften tot het computersysteem van de Democratische fondsenwervingscommissie zouden Russisch zijn, aldus bronnen die bekend zijn met de zaak. 

Recherchedienst

Forensisch onderzoeker CrowdStrike is gevraagd het incident te onderzoeken. Ook de recherchedienst FBI zou een onderzoek hebben ingesteld.

Het DCC haalt geld op voor campagne's voor leden van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden. Hackers kunnen de hand hebben gelegd op namen van donateurs.

Voor de hack zouden de aanvallers gebruik hebben gemaakt van een imitatiewebsite waarnaar donateurs werden verwezen.