Een groep hackers heeft vrijdag ingebroken op de informatiesystemen van twee internationale luchthavens in Vietnam. Urenlang werkten de systemen niet, waardoor passagiers met de hand moesten worden ingecheckt.

De internationale luchthavens van Hanoi en Ho Chi Minhstad werden getroffen door de hack, bevestigde het ministerie van Transport tegenover lokale media. Ook de website van Vietnam Airlines was gehackt.

Op de beeldschermen in de luchthavens waren aanstootgevende berichten gezet. Ook was er tekst te lezen over de Zuid-Chinese Zee, die zowel door China, de Filipijnen als Vietnam wordt geclaimd.

De systemen werden daarop uitgeschakeld en passagiers met de hand ingecheckt, waardoor er vluchtvertragingen ontstonden. De autoriteiten zeggen het systeem weer onder controle te hebben.

China

Op de beeldschermen lieten de hackers weten dat ze uit China komen en dat de hack een waarschuwing is voor de Filipijnen en Vietnam. De groep noemt zich China 1937CN.

Vermoedelijk zijn er 411.000 passagiersgegevens buitgemaakt tijdens de hack. Het is niet duidelijk of die gegevens ook zijn gepubliceerd. Het ministerie van Veiligheid onderzoekt de hacks.

Zee

De Filipijnen, Vietnam en China zijn al lange tijd in conflict over de Zuid-Chinese Zee. Donderdag werd bekend dat Rusland en China een militaire oefening willen houden in de wateren.

Twee weken geleden bepaalde het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag nog dat China geen historisch recht heeft op eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

Rijk

De strategisch gelegen gebieden zijn rijk aan energiebronnen, bodemschatten en vis. China wil de eilanden gebruiken voor militairen doelen.

China houdt voor die verdeling vast aan een 70-jaar oude landkaart, de buurlanden waaronder de Filipijnen houden vast aan een internationaal verdrag dat is getekend door 160 landen, waaronder China zelf.