De Duitse politie gaat zich meer richten op de bestrijding van criminaliteit op het 'dark web'. Het wapen dat gebruikt werd bij de recente schietpartij in München werd via een digitale zwarte markt gekocht.

"We zien het dark web als groeiende handelsplaats en daarom moeten we die met meer prioriteit onderzoeken", zei Holger Münch, het hoofd van de Duitse federale recherchedienst BKA, woensdag tijdens de presentatie van een jaarlijks rapport over cybercrime. Dat meldt Reuters.

Volgens de BKA wordt het dark web in toenemende mate gebruikt om anoniem drugs, wapens en vals geld te verhandelen, waarbij betaald wordt met digitale valuta zoals bitcoin. Het dark web is alleen te bezoeken met de anonieme Tor-browser, die de identiteit van de gebruiker verbergt.

De 18-jarige man die vrijdag in München negen mensen doodschoot, kocht zijn pistool via het dark web. De BKA zegt dat het in 2015 vijf digitale zwarte markten offline heeft gehaald.

Volgens Münch wil de BKA nu inzetten op het arresteren van de mensen die de sites runnen, in plaats van ze enkel offline te halen. Cybercrime kostte Duitsland vorig jaar 40,5 miljoen euro, waarbij meer dan 45.000 zaken betrekking hadden op computerfraude.

Münch ziet cybercrime de komende jaren alleen maar verder toenemen. Volgens het BKA-hoofd loste de Duitse politie in 2015 ongeveer éénderde van alle Duitse cybercrimezaken op. Münch merkt daarbij op dat veel zaken niet eens gemeld worden.

Video: Beelden van dader schietpartij München 

Beelden van de dader schietpartij München
Beelden van de dader schietpartij München