Twitter draaide in de afgelopen drie maanden opnieuw minder omzet dan verwacht, ook al groeide het gebruikersaantal meer dan was voorspeld.

Dat meldt Twitter in zijn kwartaalcijfers (pdf) over het tweede kwartaal van 2016. Het bedrijf draaide een omzet van 602 miljoen dollar (546 miljoen euro), waar Wall Street een omzet van 607 miljoen (551 miljoen euro) verwachtte.

Het aandeel Twitter neemt na de tegenvallende resultaten een duik van 10 procent bij de nabeurshandel. Naast tegenvallende cijfers in het vorige kwartaal verwacht Twitter ook voor het huidige kwartaal een fors lagere omzet dan analisten hadden verwacht.

Twitter verwacht voor het derde kwartaal een omzet van tussen de 590 en 610 miljoen dollar. Analisten hadden ingezet op 768 miljoen dollar. Na een dip in april zaten de aandelen van Twitter na de bekendmaking van de vorige kwartaalcijfers maanden in de lift. Het nettoverlies lag dit jaar met 107 miljoen dollar (97 miljoen euro) lager dan de 136,6 miljoen dollar (124 miljoen euro) in het tweede kwartaal van 2015.

Meer nieuwe gebruikers

Het aantal gebruikers groeide met een beperkt aantal van 3 miljoen. Dat is wel meer dan de ongeveer 1 à 2 miljoen nieuwe actieve gebruikers die werden verwacht. Toch blijft het voor Twitter moeilijk om aan die gebruikers te verdienen.

Hoewel het aantal gebruikers dat ingaat op advertenties ten opzichte van vorig jaar met 226 procent is gegroeid, zijn de opbrengsten per advertentie met 64 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Twitter heeft al enige tijd te kampen met zowel stagnerende gebruikersaantallen als met problemen met het winstgevend maken van zijn sociale netwerk. Om meer gebruikers aan te trekken heeft Twitter onder meer geprobeerd zijn dienst toegankelijker te maken.

Zo kondigde Twitter het afgelopen kwartaal aan dat het zaken als afbeeldingen en gebruikersnamen niet meer zou aftrekken van de limiet van 140 karakters per tweet. Toch verlieten veel leidinggevenden het bedrijf de afgelopen maanden, en zijn de ogen van investeerders gericht op de plannen van CEO Jack Dorsey om het bedrijf nieuw leven in te blazen.